SAVAŞIN ARDINDAN: GERİ DÖNÜŞ, KAYIPLAR VE YEŞEREN UMUTLAR - SAEED’İN HİKAYESİ
Suriye’nin kuzeybatısında, İdlib’in eğimli tepelerinde bir kasabada savaşın izleri hâlâ her sokakta, her duvarda hissediliyor. Ve bu mahallelerden birinde, Suriyeli genç bir baba Saeed Jumaa, hayatını yeniden kurmak için olağanca gücüyle savaşıyor. Doğduğu köyde değil, ama kendisine ve ailesine hayatta kalma şansı veren bir yerde…
Saeed, 2011’de başlayan uzun ve yıkıcı savaş nedeniyle yerinden edilen milyonlarca Suriyeliden biri. Aslen Maarat Al Numan’ın doğu kırsalından olan Saeed, köyünü yıllar önce çatışmalar şiddetlendiğinde terk etmek zorunda kalmış. Bugün İdlib iline bağlı Kafr Takharim adlı küçük bir kasabada yaşıyor. Binlerce yerinden edilmiş ailenin sığındığı kırılgan bir barınak burası.
2024 yılının Aralık ayı sonunda Suriye’de siyasal yapının değişmesiyle, Saeed’in umutları yeniden yeşermiş.
“Yıllar sonra ilk kez, belki de artık doğup büyüdüğüm memleketime dönme zamanıdır diye düşündüm,” diyor. Bu yılın başlarında, uzun zamandır beklediği o ziyareti gerçekleştirerek köyüne gitmiş. Ancak burada onu karşılayan yalnızca kocaman bir sessizlik, büyük bir yıkım ve geçmişin geri getirilemeyecek anıları olmuş.
EVLER HÂLÂ YIKIKTI. ELEKTRİK YOKTU, TEMİZ SU YOKTU, OKUL YOKTU, KÜÇÜK BİR SAĞLIK OCAĞI BİLE YOKTU. BU MANZARAYI GÖRMEK ÇOK AĞIRDI.
En çok canını yakan şeylerden biri ise hastanelerin tamamen yıkılmış halde öylece duruyor olmasıydı. Saeed’in yeni doğan kızı Rayan, solunum rahatsızlığı ve tekrarlayan enfeksiyonlardan muzdarip. “Kızımın düzenli doktor kontrolüne ve ilaca ihtiyacı var,” diyor Saeed. “Ama hastanelerin yokluğunda köyümde basit bir ateş bile kızımın hayatını tehdit edebilirdi.”
Bu yüzden Kafr Takharim’de kalmaya karar verdiğini söylüyor. Çünkü kısa süre önce Dünya Doktorları, Tzu Chi Vakfı’nın desteğiyle burada birinci basamak sağlık merkezi açmış. Bu merkez, 14 yıllık savaş ve yoksulluktan etkilenen bölge halkına ve yerinden edilmiş ailelere ücretsiz muayene, ilaç, anne-çocuk sağlığı hizmetleri sunuyor.
BURASI, KIZIMI HİÇBİR ÜCRET KAYGISI TAŞIMADAN GÖTÜREBİLDİĞİM TEK YER. DOKTORLAR DURUMUNU YAKINDAN TAKİP EDİYOR VE GEREKLİ TEDAVİYİ SAĞLIYORLAR.
Yeni klinik, kısa sürede Kafr Takharim ve çevre köylerde yaşayan pek çok aile için hayati bir yaşam hattına dönüşmüş durumda; çünkü bölgedeki sağlık altyapısı büyük ölçüde yıkılmış.
Saeed, Kafr Takharim Sağlık Merkezi’nin koridorlarında, kucağında üç aylık kızı Rayan’ı tutarken, bu desteği mümkün kılanlara teşekkürlerini iletiyor:
“Tzu Chi Vakfı ve Dünya Doktorları’na yanımızda oldukları için teşekkür ediyorum,” diyor. “Onların desteği, burada yeniden filizlenen umudumuzun en güçlü temeli oldu.”
Küllerinden yeniden doğmaya çalışan bu topraklarda Saeed’in hikayesi bizlere, iyileşmenin yalnızca savaşın bitmesiyle değil, geride kalanlarla gösterilen insani bir dayanışmayla başladığını çarpıcı bir biçimde hatırlatıyor.